Kunnen wij je helpen?

Krijg je niet gevonden wat je zoekt? Klik dan hier

Klantenvertellen

Natuurvriendelijk isoleren

Natuurvriendelijk isoleren, belangrijk voor de biodiversiteit!

Het natuurvriendelijk isoleren van jouw woning is belangrijk. De meest voorkomende reden om te gaan isoleren is het verduurzamen van de woning. Onder andere de uitstoot van CO2 wordt verminderd, en de gasrekening word verlaagd.
Maar, wist je dat er vleermuizen of andere soorten vogels in je spouwmuur kunnen leven? Deze dieren kunnen mogelijk gedood worden wanneer isolatiebedrijven niet natuurvriendelijk jou spouwmuur isoleren.
Op deze pagina lees je wat natuurvriendelijk isoleren precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is om dit als isolatiebedrijf te doen.

Wat is natuurvriendelijk isoleren?

Natuurvrij maken Foto Unitura.nl 74 2 edited

Natuurvriendelijk isoleren (natuurvrij isoleren) is een recent ontwikkelde methode door de Provincie Utrecht in samenwerking met bepaalde isolatiebedrijven. Eén van de doelen van deze methode is het zuinig omgaan met onze biodiversiteit. In spouwmuren of onder daken wonen soms zeldzame vogels, zonder dat je het zelf weet. Voorbeelden hiervan zijn vleermuizen, huismussen (bedreigde broedvogel) en gierzwaluwen.

Door jouw woning natuurvriendelijk te isoleren met exclusion flaps kunnen diersoorten ontsnappen uit jouw woning. Ze kunnen dan wel naar buiten, maar niet meer terug naar binnen. Dit gebeurt minstens 4 dagen voor het isoleren. De woning wordt, zoals dat heet, natuurvrij gemaakt. Dit mag alleen gedaan worden buiten het broedseizoen of de winterperiode. Hierna isoleren wij jouw woning op de gebruikelijke manier. Jij als klant, hoeft zelf niets te doen. Wij ontzorgen je hierin volledig.

Waarom is natuurvriendelijk isoleren belangrijk?

De Wet natuurbescherming stelt dat Nederlandse natuurgebieden, plantsoorten en diersoorten beschermt moeten worden. Kwetsbare diersoorten mogen niet verdwijnen en het is verboden om de verblijfplaats van deze dieren te vernielen. Natuurvrij isoleren zorgt ervoor dat de dieren niet in de spouwmuur zitten op het moment dat er geïsoleerd wordt. Ook krijgen de vleermuizen en huismussen een nieuwe verblijfplaats of worden er vervangende vleermuiskasten geplaatst. In de Gemeente Utrecht geldt een ontheffing van de Wet natuurbescherming voor alle particuliere grondgebonden woningen.

Niet elk isolatie bedrijf werkt met deze manier van milieuvriendelijk isoleren. Hiervoor moet eerst een training gevolgd en afgerond worden. De natuurvriendelijk isolatie training bestaat uit een theorie en een praktijk gedeelte. Het belang van natuurvriendelijk isoleren wordt benadrukt in het theoretische gedeelte door bijvoorbeeld het belang van de zeldzame vogels uit te leggen aan de deelnemers. Ook komen uiteraard de eisen van natuurvriendelijk isoleren aan bod. Tijdens het praktijk examen moeten de isolatiebedrijven laten zien dat zij op een correcte wijze een woning natuurvrij kunnen maken.

Isolatie.com is aangesloten bij natuurvriendelijk isoleren

Hoe werkt natuurvriendelijk isoleren precies?

Bij natuurvriendelijk isoleren krijgen de dieren de kans weg te vliegen vóórdat we jouw woning komen isoleren. Ook zorgen we voor nieuwe verblijfplaatsen voor de dieren. Dit gebeurt in vier stappen, je hoeft hier zelf niets voor te doen!

Onze adviseur geeft advies

Naast de isolatie oplossingen adviseert een van onze adviseurs ook over de maatregelen van natuurvriendelijk isoleren en brengt precies in kaart hoe dat werkt en welke kosten daar eventueel mee gemoeid zijn. Deze zijn altijd duidelijk zichtbaar op onze vrijblijvende offerte.

Het natuurvrij maken van de woning

We geven vogels en vleermuizen vóór de isolatie de kans om uit jouw woning te vertrekken. Daarvoor maken we de openingen onder de dakrand dicht en plaatsen flappen (Exclusion flaps) voor openingen (bijvoorbeeld voor de open stootvoegen) in de spouwmuur. De dieren kunnen dan nog wel naar buiten, maar niet meer terug naar binnen. Ook plaatsen we vulschuim in ventilatie openingen zodat de dieren daar niet alsnog naar binnen kunnen.
Dit gebeurt een aantal dagen voorafgaand aan het isoleren. Bij het natuurvrij maken, houden we rekening met het broedseizoen van de dieren, met de kraamperiode en winterrust van vleermuizen en zorgen we ook voor toekomstige verblijfplaatsen aan de buitenkant van de gevel.

Het isoleren van de woning

Minimaal 4 dagen na het natuurvrij maken van de woning komen we bij je langs om jouw woning te isoleren. Dit gebeurt meestal in 1 dag. Waarna je optimaal kunt profiteren van de aangebrachte natuurvriendelijke isolatie.

Wij maken een melding indien nodig

Voor het isoleren van woningen met vogels of vleermuizen is ontheffing van de Wet natuurbescherming nodig. Bij gemeentes die een ontheffing hebben, is het voor u als woningeigenaar verplicht om jouw woning op een natuurvriendelijke manier te isoleren. Deelnemende gemeenten hebben deze ontheffing gekregen voor inwoners met een koophuis (geen huurwoning of appartement). Wij melden uw woning aan, zodat u gebruik kunt maken van deze ontheffing. Als jou gemeente geen ontheffing heeft, is het natuurlijk alsnog mogelijk om uw woning op een natuurvriendelijke manier te isoleren. 

De natuurkalender: extra belangrijk!

Bij natuurvriendelijk isoleren moet er wel rekening worden gehouden met de natuurkalender van bijvoorbeeld de vleermuis. Hierdoor zijn er periodes in het jaar waarin we jouw woning niet natuurvrij mogen maken door bijvoorbeeld het broedseizoen. Hieronder vind je een overzicht van de natuurkalender van de vleermuis.

Natuurkalender 20 x 8 cm 1

Nieuwe verblijfplaats

Wij plaatsen voorafgaand aan het isoleren een nieuwe verblijfplaats voor de vleermuis. Deze bevestigen wij aan de buitengevel en bied plaats voor maximaal 10 vleermuizen.

De kast is vormgegeven in de vorm van een zogenaamde schaalkast. De vleermuiskast heeft geen achterkant; de kast wordt als een schaal op de buitenmuur geplaatst. Vleermuizen kunnen via de ruwe buitenmuur in de kast klimmen. De kast wordt geleverd met een speciale schuimband die rondom de achterzijde van de kast kan worden aangebracht om tot een optimale aansluiting met de buitenmuur te komen.