Kunnen wij je helpen?

Krijg je niet gevonden wat je zoekt? Klik dan hier

Klantenvertellen

Natuurvriendelijk isoleren

Natuurvriendelijk isoleren, belangrijk voor de biodiversiteit!

Het natuurvriendelijk isoleren van jouw woning is essentieel. De meest voorkomende reden om te isoleren is het verduurzamen van de woning. Dit helpt niet alleen om de CO2-uitstoot te verminderen, maar verlaagt ook je gasrekening. Wist je echter dat er vleermuizen of verschillende soorten vogels in je spouwmuur kunnen leven? Deze dieren kunnen mogelijk gedood worden wanneer isolatiebedrijven niet natuurvriendelijk jouw spouwmuur isoleren.

Op deze pagina lees je wat natuurvriendelijk isoleren inhoudt en waarom het zo belangrijk is dat isolatiebedrijven hier rekening mee houden.

Wat is natuurvriendelijk isoleren?

Natuurvrij maken Foto Unitura.nl 74 2 edited Natuurvriendelijk isoleren

Natuurvriendelijk isoleren is een methode waarbij je bij het verduurzamen van je woning actief rekening houdt met aanwezige flora en fauna. In het bijzonder richt het zich op het voorkomen van schade aan beschermde diersoorten die zich in en rond je woning kunnen bevinden.

Dit is niet alleen een morele verantwoordelijkheid, maar ook een juridische noodzaak. Het proces vraagt om samenwerking tussen huiseigenaar, ecoloog en isolatiebedrijf, en begint meestal met een ecologische toets of een eDNA onderzoek.

Bescherming voor vleermuizen en gierzwaluwen

Bij natuurvriendelijk isoleren is het beschermen van vleermuizen en gierzwaluwen essentieel. Deze dieren gebruiken de spouwmuur en dakranden vaak als nest- of rustplaatsen.

Wat wordt er dan concreet gedaan?

  • Plaatsen van vleermuiskappen: Dit zijn kunstmatige verblijfplaatsen die vleermuizen een veilig alternatief bieden.
  • Dichten van kieren: Alle openingen en mogelijke toegangspunten worden zorgvuldig afgedicht, zodat dieren niet worden opgesloten tijdens het isoleren.

Deze maatregelen zorgen ervoor dat de dieren veilig kunnen verhuizen voordat de spouwmuren worden gevuld met isolatiemateriaal.

Natuurvrij maken met een eDNA onderzoek

Een eDNA (environmental DNA) onderzoek is een innovatieve en gevoelige methode om de aanwezigheid van vleermuizen aan te tonen. Met behulp van monsters uit de omgeving (zoals uitwerpselen of speekselsporen) wordt vastgesteld of vleermuizen in of rond je woning leven.

Wat gebeurt er bij verschillende testresultaten?

  • Positieve uitslag: Als het onderzoek aantoont dat er vleermuizen aanwezig zijn, moet er een zogeheten mitigerend traject worden gestart. Hierbij worden alternatieve verblijfplaatsen gecreëerd en wordt er een wachttijd ingelast totdat de dieren vrijwillig zijn vertrokken.
  • Negatieve uitslag: Wordt er geen vleermuis-DNA gevonden, dan mag het natuurvrij maken doorgaan en kan isolatie relatief snel starten.

Bescherm de biodiversiteit

Waarom is natuurvriendelijk isoleren belangrijk?

De Wet Natuurbescherming stelt dat Nederlandse natuurgebieden, plantsoorten en diersoorten beschermt moeten worden. Kwetsbare diersoorten mogen niet verdwijnen en het is verboden om de verblijfplaats van deze dieren te vernielen. Natuurvrij maken van de woning zorgt ervoor dat de dieren niet in de spouwmuur zitten op het moment dat er geïsoleerd wordt. Ook krijgen de vleermuizen en huismussen een nieuwe verblijfplaats of worden er vervangende vleermuiskasten geplaatst. In de Gemeente Utrecht geldt een ontheffing van de Wet natuurbescherming voor alle particuliere grondgebonden woningen.

Niet elk isolatie bedrijf werkt met deze manier van milieuvriendelijk isoleren. Hiervoor moet eerst een training gevolgd en afgerond worden. De natuurvriendelijk isolatie training bestaat uit een theorie en een praktijk gedeelte. Het belang van natuurvriendelijk isoleren wordt benadrukt in het theoretische gedeelte door bijvoorbeeld het belang van de zeldzame vogels uit te leggen aan de deelnemers. Ook komen uiteraard de eisen van natuurvriendelijk isoleren aan bod. Tijdens het praktijk examen moeten de isolatiebedrijven laten zien dat zij op een correcte wijze een woning natuurvrij kunnen maken.

Isolatie.com is aangesloten bij natuurvriendelijk isoleren

Hoe werkt natuurvriendelijk isoleren precies?

Bij natuurvriendelijk isoleren krijgen de dieren de kans weg te vliegen vóórdat we jouw woning komen isoleren. In het proces van het natuurvrij maken van de woning, zorgen wij voor de nieuwe verblijfplaatsen voor de dieren. Dit gebeurt in vier stappen, je hoeft hier zelf niets voor te doen!

11. Onze adviseur geeft advies

Naast de isolatie oplossingen adviseert een van onze adviseurs ook over de maatregelen van natuurvriendelijk isoleren en brengt precies in kaart hoe dat werkt en welke kosten daar eventueel mee gemoeid zijn. Deze zijn altijd duidelijk zichtbaar op onze vrijblijvende offerte.

22. Het natuurvrij maken van de woning

We geven vogels en vleermuizen vóór de isolatie de kans om uit jouw woning te vertrekken. Daarvoor maken we de openingen onder de dakrand dicht en plaatsen flappen (Exclusion flaps) voor openingen (bijvoorbeeld voor de open stootvoegen) in de spouwmuur. De dieren kunnen dan nog wel naar buiten, maar niet meer terug naar binnen. Ook plaatsen we vulschuim in ventilatie openingen en naden en kieren zodat de dieren daar niet alsnog naar binnen kunnen. Dit gebeurt een aantal dagen voorafgaand aan het isoleren. Bij het natuurvrij maken, houden we rekening met het broedseizoen van de dieren, met de kraamperiode en winterrust van vleermuizen en zorgen we ook voor toekomstige verblijfplaatsen aan de buitenkant van de gevel.

33. Het isoleren van de woning

Minimaal 5 dagen na het natuurvrij maken van de woning komen we bij je langs om jouw woning te isoleren. Dit gebeurt in de meeste gevallen al binnen één dag, waarna je direct optimaal kunt profiteren van de aangebrachte isolatie.

44. Wij maken een melding indien nodig

Voor het isoleren van woningen met vogels of vleermuizen is ontheffing van de Wet natuurbescherming nodig. Bij gemeentes die een ontheffing hebben, is het voor u als woningeigenaar verplicht om jouw woning op een natuurvriendelijke manier te isoleren. Deelnemende gemeenten hebben deze ontheffing gekregen voor inwoners met een koophuis (geen huurwoning of appartement). Wij melden uw woning aan, zodat u gebruik kunt maken van deze ontheffing. Als jou gemeente geen ontheffing heeft, is het natuurlijk alsnog mogelijk om uw woning op een natuurvriendelijke manier te isoleren.

De natuurkalender: extra belangrijk!

Bij natuurvriendelijk isoleren moet er rekening worden gehouden met de natuurkalender van de vleermuis. Hierdoor zijn er periodes in het jaar waarin we jouw woning niet natuurvrij mogen maken door bijvoorbeeld de kraamperiode. Wij plaatsen voorafgaand aan het isoleren een nieuwe verblijfplaats voor de dieren in de spouwmuur. Hieronder vind je een overzicht van de natuurkalender van de vleermuis. Hier zie je wanneer dat kan:

Natuurkalender 20 x 8 cm Natuurvriendelijk isoleren

Veelgestelde vragen

Kan ik het natuurvrij maken overslaan?

Nee, dat is wettelijk niet toegestaan. Dit kan leiden tot hoge boetes.

Wanneer mag je niet natuurvrij maken?

Tijdens het kraamseizoen van vleermuizen of broedseizoen van gierzwaluwen is dit verboden.

Gurgen Aslanjan

Teamleider uitvoering

Meer vragen over natuurlijkvriendelijk isoleren?

Neem contact met mij op en ik help je graag!