Kunnen wij je helpen?

Krijg je niet gevonden wat je zoekt? Klik dan hier

Klantenvertellen

Hoge energieprijzen, wat moet ik doen?

Je hebt er zelf vast wel over gehoord. De gas- en energieprijzen stijgen enorm, er lijkt geen rem op te zitten. Veel mensen gaan uitgebreid kijken naar hun energiecontract, er is veel discussie in het kabinet en ook energieleveranciers hebben te maken met veel onzekerheid. Nu vragen veel mensen zich af waar deze hoge energieprijzen vandaan komen en of hier iets tegen te doen is. Wij leggen het je uit!

Hoe komt het dat de energieprijzen zo hoog zijn?

Er zijn op dit moment diverse omstandigheden die een rol spelen bij het stijgen van de energieprijzen, namelijk:

  • De vraag naar gas is gestegen
  • De prijs voor CO2-emissierechten is omhoog gegaan
    (dit zijn de rechten die producenten moeten kopen om fossiele energie op te mogen wekken)
  • De politieke situatie in Europa zoals de spanningen tussen Rusland
    (Europa is voor bijna 40 procent van zijn gasconsumptie afhankelijk van gas uit Rusland).
  • Daarnaast speelt ook het weer een rol in de energieprijzen

Wat zijn de consequenties van hoge energieprijzen voor de consument?

De hoge energieprijzen hebben grote consequenties voor de consument. Je merkt de hoge prijzen overal: de energierekening, bij het tankstation en bij het doen van de boodschappen. Het is afhankelijk van je contract hoeveel de prijs stijgt. Het voordeligste is om een vast contract van een jaar of langer te hebben, dan betaal je het tarief waar je mee akkoord bent gegaan. Wanneer je een variabel tarief hebt, krijg je met hogere prijzen te maken. Dit komt doordat energieleveranciers hun variabele tarieven aanpassen. Je moet zelf goed je energiecontract in de gaten houden om te kijken wat de precieze consequenties zijn voor jou als consument.

Wat te doen om energie en kosten te besparen?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om de hoogte van je energierekening te remmen:

1. Minder energie gebruiken

Je kunt minder energie gebruiken door zuiniger om te gaan met energie. Gebruik niet meer stroom dan nodig is: laat geen lampen of televisie onnodig aanstaan, haal stekkers uit het stopcontact of zet de verwarming wat lager.

2. Overstappen?

Twijfel je om over te stappen naar een andere energieleverancier? Let dan op het volgende:

  • Weet hoeveel energie je totaal verbruikt en wat je er nu per jaar voor betaalt. Als je jouw verbruik en kosten weet, kan je pas goed zien welke leverancier goedkoper is.
  • De btw op gas en elektriciteit is tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 tijdelijk verlaagd van 21% naar 9%. Kijk goed of alle energieleveranciers hetzelfde btw-tarief gebruiken.
  • Energieleveranciers bieden in 2022 bijna geen contracten aan met een vast tarief en een bepaalde looptijd. Dit komt doordat de energieprijzen zo hoog zijn. En omdat onzeker is hoe de prijzen zich ontwikkelen.

Lees hier meer tips van de Consuwijzer.

3. Termijnbedrag aanpassen

Je kunt je termijnbedrag laten aanpassen bij je energieleverancier. Bijvoorbeeld door het bedrag hoger bij te stellen om ervoor te zorgen dat je geen hoge eindafrekening krijgt. Dat scheelt niet in wat je in totaal kwijt bent, maar bespaar je jezelf wel een hoge rekening aan het eind van het jaar. Met zo’n aanpassing loop je wel een risico. Mocht de energieleverancier failliet gaan, dan ben je het alvast extra betaalde geld kwijt.

4. Verduurzamingsmaatregelen nemen

Het nemen van verduurzamingsmaatregelen scheelt je fors wat geld op je energierekening en het heeft ook nog eens een positief effect op  het klimaat. Je kunt je woning bijvoorbeeld goed laten isoleren, zonnepanelen aanschaffen of een warmtepomp laten installeren.

zonnepanelen energieprijzen

Tip! Er heerst een drukte bij verduurzamingsbedrijven

Bij veel bedrijven heerst er een topdrukte, omdat veel mensen bezig zijn met het verduurzamen van hun woning doordat de energieprijzen stijgen. Bij ons is dit ook het geval, de aanvragen voor isolatiemaatregelen blijven maar binnen stromen. Er is een kans dat wanneer je je woning wil gaan verduurzamen deze bedrijven niet direct voor je aan de slag kunnen. Het is dus van belang er op tijd bij te zijn. Hoe eerder je gaat oriënteren, hoe eerder je daadwerkelijk kunt gaan beginnen met verduurzamen.

Wat zijn de voordelen van het nemen van isolatiemaatregelen?

1. Lagere energiekosten

Wanneer je je huis laat isoleren, verlaag je meteen je energiekosten. In de zomer zorgt een goed geïsoleerde woning ervoor dat de woning niet zo snel opwarmt. Met de winter opkomst houdt de isolatie de warmte binnen, waardoor je minder hard hoeft te stoken om je woning warm te houden. De woning is dus winter- en zomer-klaar!

2. Geen rommel of gedoe

Veel mensen denken dat het nemen van isolatiemaatregelen veel rommel of gedoe met zich meebrengt. Echter is dit een misverstand.

Spouwmuurisolatie

De spouwmuur en vloer zijn in de meeste gevallen het eenvoudigst om te laten na-isoleren. Bij het isoleren van de spouwmuur wordt het isolatiemateriaal vanaf buitenaf aangebracht in de ruimte tussen de buiten-en binnenmuur. Als eerste worden er boorgaten in de voegen geboord, waarna ze gevuld worden met isolerend materiaal (zoals wol en parels) en daarna worden de gaten weer netjes dichtgemaakt zodat je er niks van ziet.

energieprijzen stijgen met spouwmuurisolatie ga je dit tegen

Vloerisolatie

Als je je vloer laat isoleren kunnen we dit doen via de kruipruimte. Bijvoorbeeld door aan de onderkant van de vloer (tegen de bovenkant van de kruipruimte) een laagje Icynene te spuiten. Dit kan alleen als de kruipruimte minimaal 50 centimeter hoog is.

Zolder-/dakisolatie

Voor het isoleren van je dak of zolder is het belangrijk dat wij overal bij kunnen. Dus zorg dat je spullen op zolder opruimt. Het isoleren van je dak is vaak in één dag gebeurd. We spuiten bijvoorbeeld isolerend materiaal op het dakbeschot, tussen de gordingen.

3. Je krijgt subsidie

Iets wat veel mensen niet weten is wanneer je je woning gaat verduurzamen je hiervoor subsidie kunt aanvragen bij het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Wanneer je deze subsidie (ISDE) aanvraagt, kan je ongeveer 30% van de isolatiekosten terugvragen. Onder isolatiemaatregelen vallen vloer-, dak-,  en spouwmuurisolatie of HR++glas. Voorheen kwam je in aanmerking voor subsidie wanneer je minstens twee isolatiemaatrelen liet uitvoeren of één van de maatregelen combineert met bijvoorbeeld een warmtepomp of een hybride warmtepomp. Vanaf 2 april 2022 is het ook mogelijk om subsidie aan te vragen wanneer je één isolatiemaatregel neemt. Voor één maatregel is de subsidie wel lager, namelijk tot 15% van de kosten. De aanvraag kan je vanaf 1 januari 2023 indienen bij RVO. Vind je het lastig om subsidie aan te vragen? Wanneer je bij Isolatie.com je woning laat isoleren, helpen we je graag met een duidelijke handleiding. Lees op deze pagina meer over de subsidie van 2023.

4. De stap naar verduurzamen en het verbeteren van het milieu

Het nemen van isolatiemaatregelen is een grote stap naar een duurzaam, energiezuinig huis. Wanneer je minder gas verbruikt betekent dit ook dat er minder broeikasgassen worden uitgestoten, wat beter is voor het milieu. Op deze manier kun je dus een steen bijdragen aan een beter klimaat. Voelt dat niet goed?

5. Comfortabeler wonen

Koude trek langs de muren, koude voeten en verlies van warmte door het dak is verledentijd met goede isolatie in jouw woning. Ook helpt isolatie (zoals wol) tegen geluidsoverlast.

Wil jij van die hoge energieprijzen af?

Dan is het verduurzamen van je woning door het nemen van isolatiemaatregelen de eerste stap. Bij ons kun je terecht voor een vrijblijvende inspectie met totaal advies en een offerte op maat. Eén van onze adviseurs komt graag bij je thuis om samen met jou te kijken naar de mogelijkheden voor je woning wat betreft spouwmuur-, vloer- of dakisolatie. 

Teun Kuypers

Teamleider B2B en B2C

Gratis advies aanvragen?

Mijn deskundige collega’s adviseren je graag over de duurzaamheidsmogelijkheden voor jouw woning en welke besparing dit jou oplevert. Vraag gratis advies aan voor jouw woning.