Kunnen wij je helpen?
Krijg je niet gevonden wat je zoekt? Klik dan hier
Samen sporten. Na een (te) lange Coronacrisis kwamen we erachter dat juist die sociale contacten zo belangrijk zijn. Toch hebben sportclubs het opnieuw zwaar. Honderden sportclubs dreigen deze winter de deuren van hun accommodatie tijdelijk te moeten sluiten vanwege de torenhoge energieprijzen, blijkt uit een landelijke enquête. Met allerlei noodgrepen proberen sportclubs overeind te blijven.
In de krant spreekt bestuurder Daniel Klijn van het Register voor Verenigingsbestuurders van een ’tikkende tijdbom’. ‘Lidmaatschappen worden opgezegd, rekeningen kunnen niet betaald worden, prijzen in de kantines gaan omhoog. Vele sportclubs gaan deze winter omvallen als het kabinet niet ingrijpt.’
Bijna 9 op de 10 bestuurders (88 procent) maken zich ‘grote zorgen over de gestegen inflatie en de energiecrisis. 27 procent van de verenigingsbestuurders vreest hun sportclub geheel of gedeeltelijk te moeten sluiten.
“Douche maar bij de club”. Wordt vaak gezegd of gedacht, want ook gezinnen moeten opletten bij het gebruik van energie. Zij zitten met hetzelfde probleem. De boodschappen, de energierekening én het pilsje in de kantine is allemaal duurder geworden. Maar alleen het pilsje een kwartje duurder maken, is voor sportclubs vaak niet genoeg. De contributie dan omhoog? Ook dat is niet de oplossing. Na de Coronacrisis zijn al veel leden gestopt. Als nog meer leden stoppen, dan wordt het probleem alleen maar groter. Douchen bij de club dan maar. Of de kraan dicht doen, waardoor de sporters na het sporten meteen naar huis gaan. Samen een pilsje pakken na het sporten, zit er dan niet meer in.
Uit een landelijke enquête onder 1200 sportclubs van het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) blijkt dat sportbestuurders met hun handen in het haar zitten. Sportbestuurders vinden dat de overheid snel in actie moet komen om sluiting van sportclubs te voorkomen. Vele sportclubs gaan deze winter omvallen als het kabinet niet ingrijpt.
1. Controleer de energierekening op fouten;
2. Controleer of je niet meer energie gebruikt dan nodig is: haal apparaten die niet gebruikt worden uit het stopcontact. Houd ramen en deuren gesloten. Zet de thermostaat lager. Laat lampen niet onnodig branden.
3. Kijk of er kortingen of stimuleringsmaatregelen beschikbaar zijn om je energiekosten te verlagen;
4. Installeer een programmeerbare thermostaat om geld te besparen op verwarmings- en koelingskosten;
5. Dicht kieren of gaten die lucht laten ontsnappen;
6. Plaats meubilair niet tegen de verwarming, dat houdt warmte tegen.
7. Onderzoek of het mogelijk is om zelf energie op te wekken middels zonnepanelen.
8. Laat bestaande gebouwen met slechte of geen isolatie (bouwjaar tussen 1930-1990) isoleren.